Totes les notícies Internacional Contra el Plan de Austeridad aprobado en Grecia

Posicionament de la CNT-AIT"; echo "

"; //Incluye banners afiliados*/ include('propios/banners_auto.php'); ?>
 
Contra el Plan de Austeridad aprobado en Grecia PDF Imprimir E-mail
Martes, 14 de Febrero de 2012 13:18

La Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional de ben segur que celebren el resultat de la votació que s'ha fet a mitjanit al parlament grec. Una majoria de diputats, 199 front 74 contraris i 5 abstencions (22 vots no han estat computats o vàlids), ha donat llum verda al memorandum d'austeritat i retallades imposat per la 'troika'. S'ha de destacar que 46 dels diputats contraris pertanyen als partits de govern però han trencat la disciplina de vot, tot i saber que seran expulsats de les respectives formacions. La població del país hel·lènic, mentrestant, surt al carrer en massa i protagonitza les mobilitzacions més multitudinàries dels últims mesos. El govern parla de més de 25.000 persones i les entitats convocants ho situen per sobre de les 100.000 manifestants. La tensió és molt forta des de quarts de cinc de la tarda, quan la plaça Syntagma d'Atenes ja era plena de gom a gom, amb desenes de milers de persones. Un contingent policial molt més nombrós i considerablement més armat amb material antiavalots que en altres ocasions –el diari The Guardian ho xifra en 6.000 agents–acordona tot el perímetre dels terrenys on hi ha les instal·lacions parlamentàries. A aquella hora ja s'han produït enfrontaments. Segons explica l'agència italiana AGI, el compositor Mikis Theodorakis, de 86 anys i autor de la banda sonora de Zorba El Grec, s'ha afegit a la protesta i ha començat a parlar amb els manifestants a través de la megafonia. Ha estat aleshores quan un grup de policies ha iniciat el llançament de bombes ensordidores, pots de fum i granades de so, alhora que els manifestants han llançat alguns còctels molotov i es defensen amb el fum d'extintors. Theodorakis ha estat evacuat enmig de les corredisses. També ha estat afectat pel llançament de gasos, Manolis Glezos, reconegut lluitador antifeixista de la Segona Guerra Mundial. La majoria de gent que es troba a primera fila de la protesta protegeix els seus pulmons respirant amb mascaretes antigas. SKAI TV parla d'un mínim de 35 persones hospitalitzades per ferides de consideració, altres fonts de les entitats convocants parlen de 140 persones ateses per ambulàncies. L'antic alcalde d'Atenes ha demanat al govern nacional la declaració de l'estat d'emergència a la capital. També hi ha informacions de nombroses detencions selectives abans de l'inici de la protesta d'activistes a qui la policia ha anat a buscar als seus domicilis. Els incidents i enfrontaments es van estenent per tota la plaça Syntagma, així com per les immediacions del centre de la capital grega.

Botigues de luxe en flames, reagrupament a Syntagma

Diverses botigues de luxe han començat a cremar poc després de les set de la tarda, i els manifestants s'han replegat de nou a la plaça Syntagma. A les imatges que emet la televisió Mega es pot veure l'establiment Starbucks Coffee totalment calcinat. Alguns escamots de policies han quedat arraconats pels manifestants i han hagut de replegar-se enmig d'una pluja de pedres. A l'interior del parlament s'han fet les intervencions dels i les diputades, tot i que una part considerable d'elles han renunciat a votar favorablement a les retallades. Això ha deixat una porta oberta a la incertesa del resultat final de la votació, però finalment s'ha imposat la postura oficialista del PASOK i Nova Democracia, els partits majoritaris del govern.

Enfrontaments cada cop més intensos

A les imatges que retransmet aquesta televisió privada es poden veure alguns ferits a terra esperant l'atenció de les ambulàncies. Els incendis es succeeixen a diferents punts. Milers de manifestants es dispersen per tot el centre de la ciutat. A mesura que avança la tarda la situació es va tornant més i més complicada al centre d'Atenes. Molts petits incendis, ambulàncies amunt i avall, i enfrontaments generalitzats. El núvol de gasos lacrimògens és molt dens i dificulta la respiració. Fonts del servei d'emergències ja parlen d'una quinzena d'incendis a diversos edificis, un d'ells podria ser la seu del banc central i un altre una comissaria (segons explica Russian Today amb una càmera en directe), encara que oficialment no han confirmat aquest extrem. Diversos periodistes eleven aquesta xifra fins als 27 edificis en flames. A Atenes s'ha efectuat el desallotjament de la seu de l'ajuntament de la capital grega que es trobava ocupat, un centenar de persones han estat retingudes i 23 d'elles formalment detingudes. També s'ha produït atacs contra les comissaries de la policia al barri de l'Acropolis i d'Exarjia.

Per primer cop les enquestes mostren una majoria favorable a la fallida

Aquest matí, per primer cop, les enquestes publicades pels diaris grecs assenyalen una clara opinió favorable a la fallida per part de la població dels i les gregues. Segons ens explica el nostre corresponsal David Bou (@dvdbou), les enquestes opinió mostren un 38'6% de la població favorable a un nou pacte amb la troika comunitària, però un 48'1% dóna suport a la fallida econòmica com a mal menor. Aquests sondejos també mostren la fí del bipartidisme grec, amb l'ascens de partits de l'esquerra moderada i de l'extrema dreta. També ens explica des de Salònica que la manifestació a la segona ciutat del país ha estat enorme, amb milers de persones, i que durant la protesta s'han cremat alguns bancs i seus de multinacionals. Provisionalment se sap que hi ha hagut 19 persones ferides i 5 detingudes. Un cinema okupat al centre de la ciutat ha acollit un milers de persones que s'hi han refugiat durant unes hores. La policia els ha desallotjat i un nombre indeterminat de persones han resultat ferides i detingudes.